Blog

Buxus Historiek

in Botanisch 17 oktober 2020

Buxus heeft een geschiedenis die ouder is dan deze van de mensheid. De oorsprong van het geslacht Buxus wordt door de meeste wetenschappers gesitueerd in het late Krijt, ongeveer 74 tot 84 miljoen jaar geleden.  Dit werd vastgesteld door analyse van stuifmeelkorrels in lagen gesteente uit die tijd.

Uit deze en andere fossiele gegevens kon men afleiden dat Buxus ontstond op het noordelijk Pangea, de oorspronkelijke verenigde landmassa uit die periode. Van daaruit verspreidde het genus zich verder naar het noorden en zuiden. Al vanaf het tertiair is Buxus aanwezig in West en Noord Europa, wat bewezen wordt door fossielen die tot 22.5 miljoen jaar oud zijn (Kvacec, 1982). Hieronder ziet u een foto van fossiel Buxushout uit het Tertiair gevonden in Duitsland, Saarland, Welsbach.

Buxus is tevens al lang nauw verbonden met de menselijk geschiedenis. Het aantal verwijzingen in oude literatuurgegevens is haast eindeloos. U vindt hiervan een kleine beschrijving in het boek Buxus (van Trier-Hermans 2005).