Blog

BIJzondere buxus

in Onderzoek 6 april 2018

Er zijn beweringen in de media dat Buxus geen bijdrage zou leveren aan de biodiversiteit. Niets is echter minder waar want Buxus is een prima bijenplant! Buxus die op een natuurlijke manier is gegroeid en weinig wordt gesnoeid zal elk jaar bloeien en wordt druk bezocht door zowel de honingbij als tal van wilde bijen en insecten.

De gewone Buxus sempervirens, inheems in België, zal vanaf april bloeien maar er zijn andere soorten Buxus die al vanaf half februari bloeien. In het vroege voorjaar is er voor onze bijen ,die net uit hun winterrust komen, weinig voedsel te vinden. Stuifmeel en nectar van hoge kwaliteit is dan nodig om terug aan te sterken. Zo is de Koreaanse Buxus de eerst bloeiende Buxus, een echte ‘Beebuxus’ dus. Buxus heeft zowel voor het stuifmeel (pollen) als voor de nectar de hoogste score (*).

Voorwaarde is wel dat u uw Buxus weinig of niet snoeit en laat opgroeien als natuurlijk struik. Ook als meerstammige struik of kleine boom zal u jaarlijks kunnen genieten van zoemende insecten tijdens de bloei. Ook het gebruik van andere soorten en cultivars van Buxus brengt spreiding in bloeitijd en aanbod.

Het massaal verwijderen van Buxus in onze Vlaamse tuinen en parken op aanraden van de media, naar aanleiding van de Buxusmot , zal een nefaste invloed hebben op het leefgebied van een aantal van deze nuttige insecten. Biodiversiteit stopt niet in onze tuinen en parken dus soms moeten we wat verder kijken dan onze neus lang is.

(*) bron Imkerpedia: http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php?title=Drachtplanten

Didier Hermans
Buxusonderzoeker, Buxusspecialist